Начин на приготвяне
Агнешките дреболии се слагат в тенджера и се заливат с 2 литра студена вода. Посоляват се, пускат се зърната черен пипер и дафиновите листа и се варят около 40 минути.
Нарязват се на ситно сварените дреболии и се прехвърлят в друг съд, като се запазва бульонът и се прецежда.
Зеленият лук се реже на ситно, задушва се за кратко в сгорещеното олио и се прибавя ориза. След няколко минути се слагат нарязаните на кубчета домати. Разбърква се за кратко, посолява се и се прехвърля в тава.
Добавя се в тавата 600 милилитра от горещия прецеден бульон от дреболиите и самите нарязани на парченца дреболии.
Овкусява се със ситно накълцания джоджен, сол, черен пипер, разбърква се и тавата се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор за около 25 минути.
За заливката се разбиват яйцата, ситно накълцания магданоз и сушения джоджен. Постепенно при непрекъснато разбъркване се добавят 3 черпака от бульона на дреболиите и киселото мляко.
Готовата заливка се полива върху дроб сармата и тавата се връща във фурната за още 20 минути. Поднася се гореща със свежа сезонна салата.
Агнешката дроб сарма на Звездев е много вкусна.
С агнешки дреболии можете да си приготвите и страхотна дроб чорба, а пък празничната ни агнешка дроб сарма е просто божествена.
Коментари
"Сърма" е нещо друго.