Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Питки с прясно мляко

Питки с прясно мляко

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Питки с прясно мляко1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20 бр.
"Толкова пухкави, толкова меки, кой може да им устои?"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • мая - 1 ч.л. суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 15 г краве
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 75 мл
  • прясно мляко - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята със захарта в топлата водичка и малко от млякото. Оставете я на топло за около 10-15 минути.

Пресейте брашното със солта и в него добавете останалото топло прясно мляко, закваската и разтопеното масло.

Постепенно замесете еластично и меко тесто, като месенето отнема 10-15 минути. Сложете тестото в подмазнена купа, покрийте и оставете да втаса на топло за 1 час или до удвояване на обема.

От готовото тесто оформете 20 еднакви питчици, подреждайте ги в тава, леко ги приплесвайте и ги намажете обилно с прясно мляко. Поръсете ги леко с брашно и ги оставете да втасат за около 40 минути отново (докато удвоят обема си).

Поръсете пак втасалите питки с малко брашно и ги сложете да се пекат за около 20 минути в загряна на 200 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Райкова
Райкова
Къде е ролята на маслото в продуктите?
Когато са готови тези 20 еднакви топки не е ли по добре да се намажат с масло отколкото с прясно мляко?
14.06.2013 11:21
1