Начин на приготвяне
Накиснете мидите в подсолена вода за 1 час.
След това сменете водата с нова и оставете за още час. Така те ще изхвърлят пясъка, който съдържат, и няма да ни хрупка при консумирането им.
Накълцайте чесъна и лука на много ситно и ги запържете в загретия зехтин на умерен до слаб огън. Преди да започнат да добиват загар, сипете брашното и бъркайте, докато стане светло златисто - около 2 минути.
Налейте виното при непрестанно бъркане и когато сосчето се сгъсти, разредете още с водата.
Гответе 3-4 минутки, като при желание може да разредите и с още течност. Сложете мидите и щом се отворят, сипете зелените пресни подправки, посолете и разбъркайте за минутка.
Готовото ястие поднесете топло.
Това е ястие е типично от Галисия и редом с мидите по моряшки присъства дори на празничните трапези на хората там. Поднася се и на Коледа, макар да ни изглежда, че е с летен характер.
Белите пясъчни миди в Салса Верде са готови.