Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Бели аспержи с миди и емулсия от кориандър

Бели аспержи с миди и емулсия от кориандър

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Бели аспержи с миди и емулсия от кориандър
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
13 мин.
Общо
38 мин.
Порции
4
"Когато три вкуса си подхождат толкова много, че ви се иска да не ги бяхте приготвяли за гостите, а само за вас - бели аспержи с миди и емулсия от кориандър"

Необходими Продукти

  • бели аспержи - от 500 до 700 г
  • сол - 1 ч.л. (за варенето)
  • захар - 1 ч.л. (за варенето)
  • миди - 120 г (пясъчни, само ядките)
  • чери домат - 2 бр.
  • сол малдон - 2 щипки
  • За емулсията
  • кориандър - 15 г пресни листа
  • магданоз - 5 г пресни листа
  • авокадо - 40 до 60 г
  • майонеза - 1 - 2 с.л.
  • зехтин - 60 мл екстра върджин
  • оцет - 15 мл винен
  • чушка - 30 г зелена или жълта
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази рецепта могат да се използват готови бели аспержи от буркан/консерва с изискването да са от по-дебелите. Тъй като в България трудно се откриват такива, по-вероятно е да ги намерите пресни. А ето и как да ги сварите за нашата рецепта:

Обелете с фина белачка за зеленчуци тънък пласт от кожичката им (без върха). При по-дебелите бели аспержи, ако не се обелят, ще останат жилави.

Отрежете около три пръста или повече от основата, тя също е жилава. Ще усетите къде точно да срежете или отчупите, след като прегънете стръка - ще си покаже къде е чуплив и къде жилав.

Сложете аспержите изправени във вряща вода с лъжичка захар и лъжичка сол. Съдът трябва да е висок и по-тесен, а връхчетата да не са покрити с вода - те ще си се сготвят от парата.

Варете около 10-13 минути - зависи от дебелината на аспержите. Проверявайте ги с вилица, но не чакайте много да омекват. Внимателно ги изкарайте от водата и оставете да изстинат.

През това време направете емулсията от кориандър с авокадо. Тъй като аз лично не обичам да ми е много силен вкусът на кориандъра, понякога слагам 50:50 с магданоз или пък съм пробвала само и единствено с магданоз - става също чудесно.

Сложете в блендер или в чашата на пасатор около 80-100 мл от водата, в която сте варили аспержите (тя също трябва да е изстинала. В случай че сте ползвали такива от буркан, използвайте водата от буркана.

Добавете майонезата, нарязано на парченца авокадо (от 40 до 60 грама), щипка сол, чесъна, чушката на парченца, оцета и измитите зелени листа кориандър и магданоз.

Пасирайте до съвършена гладкост, като наливате на тънка струйка зехтина, за да се получи гладка и пухкава емулсия.

Подредете аспержите с плато и залейте с емулсията.

Отгоре сложете мидените ядки. Използват се бели пясъчни миди, приготвени на пара, докато се отворят. Ядките се отделят лесно.

Накълцайте чери доматките и поръсете отгоре за цвят. Аз поръсих и със сушени листа кориандър за акцент, както и от прекрасната сол Малдон.

По рецепта се настъргва и малко кора от лайм, но нямах, иначе става още по-разкошно.

Опитайте бели аспержи с миди и емулсия от кориандър, много е вкусно!

Вижте още подробно за обработката и готвенето на аспержите, както и как най-лесно се чистят аспержи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:
.