Начин на приготвяне
Първо приготвяте плънката, като запържвате каймата леко и добавяте нарязания праз.
Посолявате на вкус и добавяте черния пипер. Дръпвате от огъня запръжката и я поставяте в купа.
След като поизстине малко сместа, добавяте яйцето и разбърквате, докато се поеме от сместа.
В касерола с 200 мл топла вода, добавяте олиото и посолявате леко.
В тава, намазана с олио, поставяте 4 кори на кръст, като краищата на корите да излиза на вън - на половината от всяка.
След това намазвате с четка от мазната вода корите, които са на дъното.
Поставяте кора, леко я нагъвате, за да се побере на дъното, намазвате с водата и редите следваща кора.
Така правите 4 кори - на четвъртата, намазана с водата, изсипвате половината от сместа с каймата и праза.
Следват още 4 кори, намазвани с водната смес, и върху последната кора изсипвате и другата смес от кайма. Завършвате бюрека с останалите 4 кори.
Оформяте бюрека, като прибирате 4-те първи кори към средата и заглаждате с четката, потопена във водната смес.
Оставяте така оформен бюрека за 5 мин, след което го поставяте във фурната, която включвате на 180 градуса.
След около 30 мин. турският бюрекъ е готов.
Покривате го с кърпа за 10 мин. и е готов за хапване.
Турският бюрек с кайма и праз е много вкусен.
Ако рецепта ти харесва, опитайте и другите ни рецепти за баница с кайма или тази баница с месо.
Коментари
и пълнеж:1) яйца и сирене;2) яйца сирене и праз;3) яйца,сирене и спанак.