Начин на приготвяне
Няма по-апетитни трахули от паламуд, запечени в сос от домати с бяло вино. Вкусовите качества на тази риба са неоспорими.
Измийте паламуда със студена вода. Най-добре се работи с рибата, ако тя е охладена. Подсушете и с помощта на кухненска ножица срежете всички перки. Отрежете главите на рибите 2 см под хрилете. Това важи за паламуда! Когато я подготвяме за трахули /шайби/, я режем през 2 1/2 - 3 см. С показалеца избутваме вътрешностите и почистваме шайбите от ципата до гръдната кост. От двете риби оформяме 8 бр. шайби.
В подходящ съд смесваме всички съставки за марината - зехтина, сока и кората на лайма, меда, соевия сос, мащерката, солта и лютивия сос Табаско. Потапяме рибните шайби и мариноваме около 40 минути.
През това време приготвяме ароматния доматен сос. За целта в кухненският робот блендираме лука, моркова и чесъна. Запържваме ги в малко зехтин /около 2 с.л./ за 6-7 минути. Добавяме и брашното, разтворено в малко студена вода.
Разбъркваме и задушаваме за около 2-3 минути, след което постепенно добавяме виното. Оставяме да заври, докато алкохолът се изпари.
Прибавяме подправките - черен пипер, тарос и дафин. Прибавяме пасираните домати и захлупваме съда, като го оставяме да къкри на слаб огън за 20 минути, докато се сгъсти.
Изваждаме рибните шайби от марината, след което я запечатваме за 1-2 минути върху загрята плоча или грил-тиган. Така запазваме сочността на рибното месо при печене във фурната. В тавичка подреждаме рибните щайби, които посипваме галетата.
Заливаме с доматения сос, подреждаме колелца от кисели краставички и кръгчета от лимона.
Печем в предварително загрята на 220°C фурна за 15 минути.
Поднасяме топла, с прясно изпечена франзела и чаша изстудено бяло вино.
Коментари