Начин на приготвяне
Първо, изсипете брашното и направете кладенче в него. Поставете тестото в хладилник за 30 минути, увито в прозрачно фолио.
За приготвяне на плънката обелете и почистете от семките ябълките и ги нарежете на тънки резани. Добавете захарта, стафидите, канелата и нишестето. По избор добавете и начукани орехи.
Отрежете 1/3 или малко по-малко от тестото за лентите за решетка. По-голямото парче разточете на голям кръг с дебелина около 2 мм.
Намажете с масло дъното и стените на формата ви за печене. Прехвърлете тестото в нея и го нагласете по дъното и стените. Поръсете дъното с бисквитите (или галетата) и изсипете готовия пълнеж.
Останалото тесто разточете и го нарежете на ленти, дебели около 1 пръст. Подредете ги върху пая, като решетка (да се преплитат).
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 час.