Начин на приготвяне
Смесват се яйцата, захарта, маслото (трябва да бъде на стайна температура) и лимоновата кора, след което постепенно се добавя брашното. Може да се бърка както с миксер, така и на ръка с телена бъркалка.
Когато се смесят всички съставки равномерно, изваждаме тестото от съда, в който е и се дозамесва на ръка, докато спре да лепне.
Намазваме формата за печене с масло, разточваме тестото върху хартия за печене (за по-лесно преместване във формата след това) до желаната големина спрямо формата за печене (аз използвам тавичка с 30 см диаметър). Аз си оставям част от тестото, което използвам да украся пая с ябълки, след като сложа ябълковата смес.
За пълнежа от ябълки: белят се ябълките, почистват се от семките и се режат на средно-малки кубчета. След което в тиган се разтопява маслото и се добавят ябълките, захарта и канелата, докато се задушат (7-9 мин.).
Прибавя се пълнежът в тавичката, където вече е масленото тесто (аз добавям и ванилова захар отгоре). След което разточвам заделеното тесто и го правя на лентички, които поставям върху пълнежа.
За по-добър вид на класическия ябълков пай може да намажете с белтък заделеното тесто, което сте сложили върху пълнежа.
Пече се сладък ябълков пай на 180 °C 30-40 мин. :)
Ако имате повече ябълки под ръка, опитайте и рецептите ни за ябълков щрудел, сладка баница с ябълки или някой от другите ни ябълкови сладкиши.