Вегетарианска Супа с Киселец

ПетяПетяГотвач128451543
24/03/2018
"Вие избирате как да я поднесете - топла или студена, защото ние гарантираме, че и по двата начина е ужасно вкусна "
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 347
  • Преглеждания за месеца49
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • киселец - 700 г (лапад, спанак, коприва)
  • пресен лук - 1 връзка
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 1 ч.ч. от консерва
  • фиде - 50 г пълнозърнесто фиде без яйца (или ориз)
  • олио - 5 с.л.
  • подправка за супа - 1 с.л. (ако ползвате)
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щ.
  • сол - на вкус
  • чубрица - 1 ч.л. суха (по желание)
  • вода - 2 - 2.5 л
  • картофи - по желание
  • чили - по желание
  • сухи чушки - 1 - 2 бр. по желание (люти или сладки)
  • За застройката
  • куркума - 1. 5 ч.л.
  • лимoнов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да се заредим освен с пролетно настроение, но и с много витамини от зелениите, като киселец, лапад, спанак, коприва - сега им е времето! Киселеца се изчиства , измива и нарязва на дребно.

Лукът също се нарязва на дребно, единият морков на кубчета, а другият се настъргва. В дълбока тенджерка се загрява олиото и с малко вода в него се задушават лукът и морковите. Следват картофите, ако слагате, аз - не.

Прибавя се и киселецът и се пържи още 2-3 минути до неговото слягане. Слага се червеният пипер, обърква се и се налива водата. Прибавят се сухите чушки, най-често люти, те придават страхотен вкус на ястието. Затваря се с капак и се оставя да заври.

Щом заври чорбата се изсипват и доматите, слага се подправката за супа, посолява се на вкус, поръсва се с черен пипер и чубрица и се оставя да ври 15 минути, при полузатворен капак.

Във врящата чорба се изсипва фидето. Ври още 2-3 минути и се маха от огъня. Затваря се плътно с капака, а от остатъчната топлина фидето се досварява.

И след като говорим за супа, нека я застроим. Размиваме куркумата с лимоновия сок в купа и прибавяме от чорбата, след което връщаме обратно в тенджерата. Супата леко се оцветява в жълт цвят.

Застроената с куркума вегетарианска супа от киселец е много полезна за изтощения от дългата зима човешки организъм. Но запомнете, че когато използвате куркума винаги трябва да поръсвате и с черен пипер ястията, само тогава тя е наистина полезна!

При поднасяне, по желание, може да се поръси с чили и гарнира с резен лимон. И тази е от супите, които са вкусни и студени:)

Да ви е вкусно!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар