Начин на приготвяне
Да се заредим освен с пролетно настроение, но и с много витамини от зелениите, като киселец, лапад, спанак, коприва - сега им е времето! Киселеца се изчиства , измива и нарязва на дребно.
Лукът също се нарязва на дребно, единият морков на кубчета, а другият се настъргва. В дълбока тенджерка се загрява олиото и с малко вода в него се задушават лукът и морковите. Следват картофите, ако слагате, аз - не.
Прибавя се и киселецът и се пържи още 2-3 минути до неговото слягане. Слага се червеният пипер, обърква се и се налива водата. Прибавят се сухите чушки, най-често люти, те придават страхотен вкус на ястието. Затваря се с капак и се оставя да заври.
Щом заври чорбата се изсипват и доматите, слага се подправката за супа, посолява се на вкус, поръсва се с черен пипер и чубрица и се оставя да ври 15 минути, при полузатворен капак.
Във врящата чорба се изсипва фидето. Ври още 2-3 минути и се маха от огъня. Затваря се плътно с капака, а от остатъчната топлина фидето се досварява.
И след като говорим за супа, нека я застроим. Размиваме куркумата с лимоновия сок в купа и прибавяме от чорбата, след което връщаме обратно в тенджерата. Супата леко се оцветява в жълт цвят.
Застроената с куркума вегетарианска супа от киселец е много полезна за изтощения от дългата зима човешки организъм. Но запомнете, че когато използвате куркума винаги трябва да поръсвате и с черен пипер ястията, само тогава тя е наистина полезна!
При поднасяне, по желание, може да се поръси с чили и гарнира с резен лимон. И тази е от супите, които са вкусни и студени:)
Да ви е вкусно!
Коментари