Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак замесен в хлебопекарна с ябълкова плънка

Козунак замесен в хлебопекарна с ябълкова плънка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Козунак замесен в хлебопекарна с ябълкова плънка
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 125 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • мас - 40 г разтопена, свинска
  • олио - 40 мл
  • масло - 60 г разтопено
  • ванилия - 2 прахчета
  • лимони - 1 бр. кората
  • брашно - 550 г
  • мая - 30 г прясна
  • плънка
  • ябълки - 2 бр.
  • кафява захар - 100 г
  • какао - 1 с.л.
  • канела - 1 с.л.
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете трита вида мазнина и леко разтопете до размекване. Поставете захарта в по-голяма част от млякото и затоплете до разтопяване. В останалото мляко разтворете маята до гладка смес. Разбийте яйцата с вилица, като предварително сте отделили единия жълтък (за намазване на козунака).

В контейнера на машината добавете яйцата, млякото със захарта, размекнатите мазнини, ванилиите, настърганата на ситно лимонова кора и разтворената в мляко прясна мая. Отгоре добавете пресятото 500 г брашно, а останалите 50 г ще ви служат за евентуално добавяне.

Включете хлебопекарната на програма месене и втасване на тесто и наблюдавайте процеса на месене, ако е нужно добавяйте от заделеното брашно.

След приключване на програмата месене, рестартирайте отново на програма месене и оставете да работи така, до втасване на тестото.

Втасалото тесто разделете на 6 топки, които разточвате на правоъгълни кори. Намажете ги с малко олио, настържете малка част от ябълките и поръсете с предварително смесените захар, канела и какао. Навийте ги на рула и ги сплетете по 3 рула на плитки.

Поставете оформените козунаци в тавички за кейк, постлани с хартия за печене, оставете да удвоят обема си. Намажете козунаците с разбития жълтък и поръсете с кристална захар. Поставете тавите в студена фурна и включете на 170 градуса, печете до златисто кафяв цвят за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: