Начин на приготвяне
Смесете трита вида мазнина и леко разтопете до размекване. Поставете захарта в по-голяма част от млякото и затоплете до разтопяване. В останалото мляко разтворете маята до гладка смес. Разбийте яйцата с вилица, като предварително сте отделили единия жълтък (за намазване на козунака).
В контейнера на машината добавете яйцата, млякото със захарта, размекнатите мазнини, ванилиите, настърганата на ситно лимонова кора и разтворената в мляко прясна мая. Отгоре добавете пресятото 500 г брашно, а останалите 50 г ще ви служат за евентуално добавяне.
Включете хлебопекарната на програма месене и втасване на тесто и наблюдавайте процеса на месене, ако е нужно добавяйте от заделеното брашно.
След приключване на програмата месене, рестартирайте отново на програма месене и оставете да работи така, до втасване на тестото.
Втасалото тесто разделете на 6 топки, които разточвате на правоъгълни кори. Намажете ги с малко олио, настържете малка част от ябълките и поръсете с предварително смесените захар, канела и какао. Навийте ги на рула и ги сплетете по 3 рула на плитки.
Поставете оформените козунаци в тавички за кейк, постлани с хартия за печене, оставете да удвоят обема си. Намажете козунаците с разбития жълтък и поръсете с кристална захар. Поставете тавите в студена фурна и включете на 170 градуса, печете до златисто кафяв цвят за около 40 минути.