Начин на приготвяне
Картофите на моята Родопка* няма да са в плънката, а в самото тесто. Затова се варят във вода до пълно разваряване. След това се смачкват на пюре (ако е прекалено гъсто, се добавят 2-3 с.л. прясно мляко).
Маята се захваща, като се разтвори със захарта в 100 мл топла вода и се оставя десетина минути да втаса.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слагат картофеното пюре, солта и олиото.
Добавя се втасалата мая и при постепенно наливане на останалата топла вода (пр. мляко) се замесва меко тесто.
Готовото тесто се намазва с олио и се поставя в намаслен съд. Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.
Втасалото тесто се измесва повторно с намаслени ръце. Късат се топчета от него, които се разточват на елипса.
В единия край се слага кренвирш и парче кисела краставичка и се навива на руло.
Другият вариант е тестото да се разточи на кора и нареже на триъгълници като торта. В широката им част се слага от плънката и се навиват.
Подреждат се в тава, постлана с хартия за печене. Завити се оставят да втасат отново за около 20 минути.
Намазват се с четка съвсем леко с вода или олио и по желание се поръсват със семена по избор (при мен сусам и маково семе).
Пекат се в предварително загрята фурна на 180°C до апетитен златист загар.
За гланц след изваждането им могат да се намажат с олио.
Получиха се много вкусни Родопки - мекички с хрупкава коричка!
Да ви е сладко!
*Родопка - тестена закуска с плънка от картофи