Начин на приготвяне
Фурмите се накисват във вода за една нощ, за да омекнат хубаво.
След като това се случи, се отцеждат, а 70 мл от водичката, в която са престояли, се запазва.
Цепват се и костилката се отстранява. От накисването кожичката ще набъбне, така че се обелва на местата, където се е надигнала.
Плодовете се поставят в купа заедно с меда, водата, ванилията, рома и канелата по желание. Всичко се пасира или минава през блендер до постигане на фина консистенция. Може да се разреди с още вода, в зависимост от гъстотата, която желаете.
Ако обичате по-сладко, добавете си и още мед.
Така приготвеното сладко се затваря в бурканче и се консумира по разнообразни начини - с препечени филийки, в сладкиши, много добре се комбинира и с месо.
Лесно е за приготвяне, не изисква варене и е изключително вкусно и полезно.
Сладкото от фурми е готово.