Пълнени чушки с фасул

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнени чушки с фасул
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
6
"Готови сме да ядем пълнени чушки с фасул всеки ден, толкова ги обичаме"

Необходими Продукти

  • чушки - около 1 кг. подходящи за пълнене
  • фасул - 450 г.
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена + 1 червена голяма
  • чушка - 1 бр. червена (голяма)
  • целина - 1 стрък
  • доматено пюре - около 200 г
  • вегета - 1 - 2 с.л. (или друга зеленчукова подправка)
  • червен пипер - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л. на едри люспи (може и лют, по - малко количество или на вкус)
  • джоджен - 2 - 3 с.л. стрит
  • сол - на вкус
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба във вода за една нощ. На другия ден отцедете от водата, в която е престоял, налейте нова и го поставете на умерен до силен огън. Когато заври отново, сменете водата. Оставете да се свари до омекване, но не преварявайте зрънцата- времето зависи от това колко стар е фасулът.

Накълцайте на ситно лука, целината, моркова и чушките (зелена и червена). Запържете всичко в загрятото на умерен огън олио, ръсвайки им малко сол, за да омекнат по-бързо. След около 6-7 минути сложете доматеното пюре, двата вида червен пипер и захарта, гответе още 4-5 минути.

Отцедете почти всичката вода, в която е врял фасулът, сипете запържените зеленчуци при него и разбъркайте добре, след това поставете тенджерката на котлона. Подправете с вегета, джоджен и още сол на вкус и оставете да покъкри на тих огън около 10 минутки.

Отрежете капачетата на чушките за пълнене и почистете семките. Осолете леко отвътре всяка. Напълнете ги с фасул, стараейки се да взимате само зрънца. Поставяйте изправени по възможност (големи камби са най- подходящи за тази цел) и захлупете с капачетата. Ръснете малко олио и сол и налейте около 300 мл вода.

Изпечете във фурна загрята на 190 градуса до приятен загар на чушките (около 40 минути)

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: