Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Празничен сладкиш Пръстенът на краля

Празничен сладкиш Пръстенът на краля

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Празничен сладкиш Пръстенът на краля
Снимка: marcheva14
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Сладкиш, който е достоен дори за кралската трапеза, а и името му едно такова ... царствено"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г, бяло
  • брашно манитоба - 350 г
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • свежа мая - 25 - 30 г
  • захар - 120 г, кристал
  • масло - 120 г
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък
  • сол - 1/2 ч.л.
  • портокалова вода - 2 1/2 с.л.
  • лимонова кора - по 1 бр. портокалова кора, настъргани
  • Украса
  • кандирани плодове
  • захар - на перли
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • бадеми - филирани
  • портокалови корички - нарязани по дължина
  • лешник - 1 бр. голям
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Една част от топлото мляко се разбърква с маята и 2-3 с.л. захар. Оставя се два шупне.

В голяма купа се изсипват двата вида брашна, стартерът и по малко се добавят другите останали съставки по рецепта, захар, лимоновата и портокаловата кора, солта, млякото, 2 яйца, портокаловата вода.

Размесват се много добре с дървена лъжица. Прибавя се разтопеното масло. Замесва се тесто. Ако е необходимо, може да се добави до 1 с.л. брашно. Оформя се топка и се оставя да втаса, като се покрива с влажна кърпа за около 2 до 3 часа. След тези часове тестото се премесва леко и се дели на две части, една голяма част и 1/3 от тестото по-малка за по-малък венец.

Във всяка топка с пръсти се прави дупка в средата и тестото се върти в кръг, за да се разшири, а след това с двете ръце се захваща и се оформя на венец, както се действа с чиле прежда, примерно.

Поставя се в тавата, оставя се да втаса за 1 час във фурната, без да се включени градуси, а на дъното на фурната се поставя купа с натопена памучна кърпа с вода.

След това време се изважда, намазва се с жълтъка, подреждат се кандираните плодове, парчетата кора от портокали, бадеми по избор, посипва се със захар на перли.

Под тестото се залепя един голям лешник, независимо къде. Който го открие, му носи късметче!

Пече се на 180 градуса за около 15 до 20 мин.

По същия начин се процедира и с другото тесто.

След като се охлади, сладкишът може да се разреже през средата и да се напълни със сметана или фин крем.

Празничният сладкиш Пръстенът на краля е готов.

.............................

Това е френски сладкиш от времето на Луи Х V. Готвачът приготвил този сладкиш за Богоявление, освен че бил красив, в него бил скрит подарък за краля, оттам е и името му, малък медальон от диаманти.

По-късно през 18 в. този сладкиш е представен на кралското семейство в Испания и получава отлично одобрение, а по-късно се предлага из цялата страна.

В днешни дни най-отдолу под тестото се поставя по един голям лешник, той е малката изненада за този, който го открие, това ще му бъде късметчето през годината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: