Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Селска Пита с Праз и Сирене

Селска Пита с Праз и Сирене

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
2468211
Селска Пита с Праз и Сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • Тесто
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - 300 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • мая - 1 пакетче
  • Плънка
  • яйца - 2 броя и 1 белтък
  • праз - 2 стръка
  • сирене - 300 г
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - малко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипва се тестото и в средата се прави кладенче. В топлата вода се натрошава маята, прибавя се захарта и се оставя за малко да шупне. Излива се в кладенчето. Добавят се олиото, солта и оцета. Меси се меко тесто. Намазва се леко с олио, завива се и се оставя да втасва 40 минути.

Празът се нарязва на ситно. В тиган се налива олиото, слага се праза и се задушава докато омекне. Оставя се да изстине, след което към него се прибавят разбитите яйца и натрошеното сирене. По желание към тази смес могат да се добавят различни подправки - магданоз, чубрица.

Втасалото тесто се намесва малко, след което се разточва на намазана с олио повърхност, на кора с дебелина 2-3 см. Отгоре се разстила плънката, като тя трябва да е равномерна навсякъде. Завива се на руло, което може да се сложи така в намазана правоъгълна тавичка или да се завие в кръг.

Оставя се да втасва още 30 минути, след което се намазва с жълтък. Пече се в предварително нагрята фурна около 40 минути, на 180 градуса. Веднага, след като се извади от фурната, се намазва с масло и завива с кърпичка да се задуши.

Може да се приготви и по друг начин. Тестото се разделя на две равни части.Разточват се две кори. Едната се слага в намазана тавичка, като краищата и трябва да излизат извън нея. Отгоре се разстила плънката.

Слага се другата кора, след което краищата на долната се завиват навътре. На няколко места се правят дупчици с нож или вилица, за да може при печенето да излиза парата. Пак се оставя да втаса. Намазва се с жълтъка и се пече по същия начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: