Начин на приготвяне
Изсипва се тестото и в средата се прави кладенче. В топлата вода се натрошава маята, прибавя се захарта и се оставя за малко да шупне. Излива се в кладенчето. Добавят се олиото, солта и оцета. Меси се меко тесто. Намазва се леко с олио, завива се и се оставя да втасва 40 минути.
Празът се нарязва на ситно. В тиган се налива олиото, слага се праза и се задушава докато омекне. Оставя се да изстине, след което към него се прибавят разбитите яйца и натрошеното сирене. По желание към тази смес могат да се добавят различни подправки - магданоз, чубрица.
Втасалото тесто се намесва малко, след което се разточва на намазана с олио повърхност, на кора с дебелина 2-3 см. Отгоре се разстила плънката, като тя трябва да е равномерна навсякъде. Завива се на руло, което може да се сложи така в намазана правоъгълна тавичка или да се завие в кръг.
Оставя се да втасва още 30 минути, след което се намазва с жълтък. Пече се в предварително нагрята фурна около 40 минути, на 180 градуса. Веднага, след като се извади от фурната, се намазва с масло и завива с кърпичка да се задуши.
Може да се приготви и по друг начин. Тестото се разделя на две равни части.Разточват се две кори. Едната се слага в намазана тавичка, като краищата и трябва да излизат извън нея. Отгоре се разстила плънката.
Слага се другата кора, след което краищата на долната се завиват навътре. На няколко места се правят дупчици с нож или вилица, за да може при печенето да излиза парата. Пак се оставя да втаса. Намазва се с жълтъка и се пече по същия начин.