Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса;
Дълбока керамична форма.
Картофите се почистват. Поставят се в робот и се настъргват. Веднага се поставят в купа и се изплакват под студена вода. Изцеждат се и се поставят в памучна кърпа, завива се като вързоп и се изстискват колкото може повече.
Поставят се в суха купа, добавя се сметаната, индийското орехче, сол, черен пипер и се разбърква. Оставя се настрана.
Лукът се нарязва на тънки филийки. Изсипва се върху картофите.
На бекона се отстранява кожата и се нарязва на жулиени. Добавя се отгоре върху лука.
Сиренето се настъргва на ренде и половината - около 100 г от него се добавя към картофената смес.
Всичко се разбърква много хубаво - до комбиниране на продуктите.
Намаслява се много хубаво формата за печене със зехтин, дъното и стените ѝ. Изсипва се сместа, изравнява се.
Покрива се с алуминиево фолио- без фолиото да докосва сместа.
Запеканката се пече на 200 градуса за 45 мин.
След 45 минути се отстранява фолиото, поръсва се с останалото сирене Чедър и се допича за още 15-20 мин до златисто.
Преди да се сервира, огретенът се охлажда за 20 мин.
Бързият гратин в американски стил е много вкусен!
Източник: My American Kitchen