Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Ябълков пай в американски стил

Ябълков пай в американски стил

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Ябълков пай в американски стил
Снимка: marcheva14
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Като по филмите - ябълков пай в американски стил"

Необходими Продукти

  • ябълки - около 1 кг по - сухи
  • брашно - 325 г, бяло
  • кафява захар - 200 г
  • масло - 175 г, студено
  • вода - 3 - 4 с.л. ледена
  • сол - 1/4 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • лимонов сок - от 1/2
  • прясно мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса.

Форма за пай, покрита с хартия около 22-24 см.

Брашното се пресява и от него се отделя 1 пълна супена лъжица. Оставя се настрана до ползването ѝ.

Студеното масло се нарязва на кубчета и се прибавя към останалата част от брашното заедно със солта и 1 с.л. от захарта. С вилица или ръчен блендер се довежда до трохи. По-малко и внимателно се добавят лъжиците вода (може да не се ползва цялата вода, по преценка е), за да се получи гладка маслена топка тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник, докато се приготви плънката.

Ябълките се обелват и почистват от семената. Нарязват се на дребни кубчета.

Върху тях се настъргва лимоновата кора, добавя се и лимоновият сок, разбърква се.

В купа се изсипва останалата захар, супената лъжица брашно, индийското орехче и канелата. Разбърква се, за да се смесят продуктите, и се изсипва върху ябълките. Разбъркват се, така че сместа с подправките много добре да залепнат по кубчетата ябълки.

Изважда се охладеното тесто и се дели на две части - една да е малко по-голяма от другата.

Приготвя се тарт тавичка с кръгла форма и покрита с хартия за печене.

По-голямото парче тесто се разточва върху хартия на тънка кора. Поставя се в тавичката и с пръсти се разстила по дъното и по стените на формата, за да се образува борд.

Отгоре се изсипва плънката с ябълките, леко се притискат, като в средата на формата да е малко по-висока.

Разточва се другото парче тесто между две хартии за печене с диаметър, колкото е тавичката. Сваля се едната хартия и с формичка по избор се изрязват дупки - колкото и както ни харесват.

С помощта на хартията се повдига кората тесто и се поставя върху ябълковата плънка, сваля се и хартията. От изрезките на тестото може да се украси по края формата, но това зависи от големината на изрязване на тестото.

По избор може да не се изрязва тестото с формички, а да се приготви декоративна решетка.

С четка се намазва повърхността на пая с 1-2 с.л. прясно мляко.

Пече се на 180 градуса около 60-70 мин или до златисто. Ако се прецени, че горната кора на пая може да изгори, се покрива с алум. фолио и печенето продължава до готовност.

След като се охлади ябълковия пай, се поръсва с пудра захар. Нарязва се на тортени парчета.

Източник: Harry and Lexy

Забележка: Ако ябълките са с достатъчна сладост, захарта може да се намали до 150 г, както ѝ направих, беше съвсем достатъчна - по вкус и преценка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: