Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Форма за пай, покрита с хартия около 22-24 см.
Брашното се пресява и от него се отделя 1 пълна супена лъжица. Оставя се настрана до ползването ѝ.
Студеното масло се нарязва на кубчета и се прибавя към останалата част от брашното заедно със солта и 1 с.л. от захарта. С вилица или ръчен блендер се довежда до трохи. По-малко и внимателно се добавят лъжиците вода (може да не се ползва цялата вода, по преценка е), за да се получи гладка маслена топка тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник, докато се приготви плънката.
Ябълките се обелват и почистват от семената. Нарязват се на дребни кубчета.
Върху тях се настъргва лимоновата кора, добавя се и лимоновият сок, разбърква се.
В купа се изсипва останалата захар, супената лъжица брашно, индийското орехче и канелата. Разбърква се, за да се смесят продуктите, и се изсипва върху ябълките. Разбъркват се, така че сместа с подправките много добре да залепнат по кубчетата ябълки.
Изважда се охладеното тесто и се дели на две части - една да е малко по-голяма от другата.
Приготвя се тарт тавичка с кръгла форма и покрита с хартия за печене.
По-голямото парче тесто се разточва върху хартия на тънка кора. Поставя се в тавичката и с пръсти се разстила по дъното и по стените на формата, за да се образува борд.
Отгоре се изсипва плънката с ябълките, леко се притискат, като в средата на формата да е малко по-висока.
Разточва се другото парче тесто между две хартии за печене с диаметър, колкото е тавичката. Сваля се едната хартия и с формичка по избор се изрязват дупки - колкото и както ни харесват.
С помощта на хартията се повдига кората тесто и се поставя върху ябълковата плънка, сваля се и хартията. От изрезките на тестото може да се украси по края формата, но това зависи от големината на изрязване на тестото.
По избор може да не се изрязва тестото с формички, а да се приготви декоративна решетка.
С четка се намазва повърхността на пая с 1-2 с.л. прясно мляко.
Пече се на 180 градуса около 60-70 мин или до златисто. Ако се прецени, че горната кора на пая може да изгори, се покрива с алум. фолио и печенето продължава до готовност.
След като се охлади ябълковия пай, се поръсва с пудра захар. Нарязва се на тортени парчета.
Източник: Harry and Lexy
Забележка: Ако ябълките са с достатъчна сладост, захарта може да се намали до 150 г, както ѝ направих, беше съвсем достатъчна - по вкус и преценка.