Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Какаови козуначени гевреци

Какаови козуначени гевреци

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Какаови козуначени гевреци
Снимка: Дони Ники
1 / 8
16/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 500 мл + 2 с.л. за какаото
  • мая - 42 г
  • захар - 3 с.л. за активиране на маята
  • брашно - 5 с.л. за активиране на маята
  • захар - 250 г
  • фанта портокал - 150 мл
  • сол - щипка
  • какао - 2 с.л.
  • портокали - няколко капки есенция
  • краве масло - 200 г разтопено
  • брашно - 1.200 г
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • кафява захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа се сипва топлото, прясно мляко, в което се слага маята, захар и брашното. Оставя се за 20-30 мин., докато се активира.

В друга голяма купа се разбиват яйцата, захарта, газираната напитка, есенцията, солта, активирана смес с маята. Постепенно се прибавя брашното.

Замесих меко, но нелепнещо козуначено тесто от всички продукти без мазнината. Месесих, разтеглях тестото около 10 минути. След това го сложих в намаслена торба и го завих с електрическо одеяло за около един час.

Когато се удвои, отново започнах да меся и да втривам постепенно маслото, така около 10 минути, отново дърпане, месене, докато поеме всичкото масло.

Разделих тестото на две, в едната топка прибавих какаовата кашичка, приготвена от разтвореното какао в прясното мляко. Месих го докато поеме добре разтвореното какао.

Отново сложих тестото, но в две различни торбички - после в обща голяма торба и пак под електрическото одеяло за около час, час и половина.

Разделих двете топки тесто на топки по 60-70 г. От белите и кафявите топчета направих фитили и оформих гевреци. Сложих ги върху хартия за печене в голяма тава и прибрах във фурната на 50 градуса да втасат още веднъж и удвоят обема си.

Намазах с разбитото яйце с прясното мляко, поръсих с кафява захар. Сложих тава с вода на дъното на фурната и изпекох какаовите козуначени гевреци на 180 градуса до готовност.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: