Начин на приготвяне
В подходяща купа се сипва топлото, прясно мляко, в което се слага маята, захар и брашното. Оставя се за 20-30 мин., докато се активира.
В друга голяма купа се разбиват яйцата, захарта, газираната напитка, есенцията, солта, активирана смес с маята. Постепенно се прибавя брашното.
Замесих меко, но нелепнещо козуначено тесто от всички продукти без мазнината. Месесих, разтеглях тестото около 10 минути. След това го сложих в намаслена торба и го завих с електрическо одеяло за около един час.
Когато се удвои, отново започнах да меся и да втривам постепенно маслото, така около 10 минути, отново дърпане, месене, докато поеме всичкото масло.
Разделих тестото на две, в едната топка прибавих какаовата кашичка, приготвена от разтвореното какао в прясното мляко. Месих го докато поеме добре разтвореното какао.
Отново сложих тестото, но в две различни торбички - после в обща голяма торба и пак под електрическото одеяло за около час, час и половина.
Разделих двете топки тесто на топки по 60-70 г. От белите и кафявите топчета направих фитили и оформих гевреци. Сложих ги върху хартия за печене в голяма тава и прибрах във фурната на 50 градуса да втасат още веднъж и удвоят обема си.
Намазах с разбитото яйце с прясното мляко, поръсих с кафява захар. Сложих тава с вода на дъното на фурната и изпекох какаовите козуначени гевреци на 180 градуса до готовност.
Бон апети!