Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Козуначени гевреци със сметана

Козуначени гевреци със сметана

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Козуначени гевреци със сметана
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
21/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Козунаци всеки може да замеси, ама опитвали ли сте да приготвите сочни гевречета със сметана - страхотни са"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - 100 г
  • яйца - 4 бр.
  • заквасена сметана - 60 г
  • масло - 60 г
  • лимони - 1 бр., само кората
  • ром - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се слага в купа заедно със затопленото мляко, лъжица захар и лъжица брашно. Оставя се на топло за десетина минути докато шупне.

Двете яйца и един белтък се разбиват с останалата захар. Добавят се ванилията, ромът, кората на лимона и заквасената сметана.

След кратко разбиване се прибавя шупналата мая. Брашното се пресява и лъжица по лъжица, като се редува с разтопеното краве масло. Замесва се средно твърдо тесто, оформя се на топка, оставя да втаса в намаслена купа и се покрива с памучна кърпа.

Оставя се на топло, докато удвои обема си. Втасалото тесто се разделя на 10 еднакви по големина топки. Всяка една топка се усуква и оформя на дълъг фитил.

Фитилите се усукват два по два и оформят като геврек. Редят се в тава постлана с хартия за печене на разстояние един от друг и се оставят за около 15 минути покрити с кърпа да втасат отново.

Втасалите козуначени гевреци се намазват с останалия жълтък и се поръсват с кристална захар.

Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: