Саламена яхния

ПетяПетяГотвач128451543
04/04/2018
"Яхния за много гладни хора, които хич не искат за чакат "
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 018
  • Преглеждания за месеца224
  • Преглеждания за седмицата39
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • салам - 2 - 3 парчета (малотраен колбас)
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лук - 1 гл.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • чушки - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр. (или 1 - 2 с.л. домат.пюре ;кетчуп)
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • черен пипер - щипка
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • чубрица - щипка
  • дафинов лист - 1 лист (по желание)
  • сол - на вкус
  • вода - 500 мл
  • магданоз - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка с олио задушавам лука, нарязан на полумесеци, и моркова на кубчета.

Прибавям нарязаната на по-едри парчета чушка и като се позапържи и тя слагам салама, нарязан на колелца (в случая е Македонска наденица на Леки, 2 парчета).

Като се поизпържи и саламът и из кухнята се разнесе приятен аромат слагам брашното, пообърквам, добавям червения пипер и заливам с водата.

Посолявам, поръсвам с черен пипер, слагам и зърна черен пипер, някой път и дафинов лист. Оставям я да къкри на огъня до лекото и сгъстяване.

След първите 5 минути добавям и един обелен и настърган домат или доматено пюре, или кетчуп. Аз в случая имах малко доматена манджичка от буркан и я оползотворих, като я сипах в яхнията.

Когато е готова слагам ситно нарязаните или пресованите скилидки чесън и я поръсвам със суха чубрица, предполагам, че може и магданоз да се нареже , но домашните го недолюбват :) Ако обаче слагате магданоз, не я подправяйте с чубрица и дафинов лист.

Съвети:

1. Количествата на продуктите могат да варират според вашето желание, а също и начина на нарязването им.

2. Може да пропуснете или добавите продукт според вашия вкус, като например маслини.

3. Чудесна гарнитура за тази манджичка са варен ориз или картофено пюре.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Росица
Росица
15.04.2018 21:37
Върнах се поне 15 години назад, когато майка ми ни приготвяше такава яхнийка и как бързо изчезваха крайчетта на хляба ... адмирации за вкусната гозба !!! :)
1
0
Петя
Петя
16.04.2018 00:34
Благодаря сърдечно!
Много се радвам за положителните емоции,които съм предизвикала:) Аз също свързвам яхнийката с майка ми и вкусни спомени нахлуват и топлят душата ми!
Нека ви е все така вкусно както при мама :).....Поздрави!
1
0