Маков кекс

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Маков кекс
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Вкусни спомени от старите тефтери - невероятен маков кекс"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 125 г
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 п.
  • ванилия - 1 п.
  • ром - 2 ч.л. (може и без него)
  • какао - 2 с.л.
  • мак - 2 с.л.
  • сол - 1 щ.
  • лимони - 1 бр., малък
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Жълтъците се разбиват със захарта , като малка част се оставя за разбиване на белтъците.

Прибавя се маслото, ванилията, щипката сол, после пресятото брашно с бакпулвера и накрая се прибавят разбитите белтъци, които внимателно с дървена лъжица, не с миксера, се разбъркват към сместа.

Получената смес се разделя на три части:

В 1-та част се слага макът и ромът, във 2-та - какаото и ромът, а в третата настърганата кора и сока от лимона!

В продълговата формичка (намазнена и набрашнена) на дъното по средата се изсипва какаовата смес, от двете страни се слага маковата и най-отгоре жълтата.

Кексът се пече 45 минути на 180 градуса!

Изважда се от формата и се оставя върху решетка да изстине.

Поръсва се с пудрата захар.

Маковият кекс е много вкусен.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Кексът е разкошен. Благодаря за рецептата!
11.05.2018 12:19
2
1
Покажи всички подкоментари