Начин на приготвяне
Разтворете маята, захарта и 2 с.л. брашно във леко затопленото прясно мляко. Покрийте и оставете да втаса за 7-8 минути.
Брашното пресейте два пъти в купа и направете кладенче. В него сипете захарта, шупналата мая, ваниловата захар, рома, корите от цитрусите и двете леко разбити яйца плюс белтъка на третото.
Размесете с пръсти и прехвърлете на набрашнен плот. Смесете разтопените масло и мас и ги вкарвайте постепенно в тестото, месейки поне 15 минути и ръсвайки брашно, докато спре да лепне. В началото е силно лепкаво, но в процеса на месене ще добие еластичност и гладкост. При постепенното вкарване на мазнината ще се образуват и така желаните конци. Не прекалявайте с брашното - тестото трябва да е меко и пухкаво. Ударете го силно от 50 до 100 пъти в плота и оформено на топка го приберете в купа, за да втаса 2 часа на топло. Аз го завивам с найлон, но така че да има пространство да бухва на воля.
Щом тестото е утроило обема си го върнете на плота и намазнете леко, не набрашнявайте повече. Разделете на 2 равни части и всяка разточете на кора и поръсете с 2-3 лъжици маково семе. Завийте две рула, на които отрежете краищата и поставете в центъра на кръгла намаслена или покрита с хартия за печене тавичка с диаметър около 25 см.
Останалата част от рулата срежете през средата надлъжно и две по две завийте/сплетете. Така сплетеното тесто разположете около другото в тавичката. Отново трябва да втаса на топло за 1 час или докато бухне тройно.
Намажете със заделения жълтък разбит с малко вода и олио. Внимавайте да не натискате, защото тестото е чувствително и може да спадне при натиск, силен шум или рязко разтърсване.
Поръсете със захар и още маково семе и сложете в загрята на 160 градуса фурна за 30-40 минути или до суха клечка. Към средата на печенето завийте с алуминиево фолио, за да не потъмнява прекалено отгоре.
Прекрасен и много пухкав козунак, който ще се превърне в краля на вашата Великденска трапеза.
Хубав празник и да ви е сладко!