Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Великденските курабийки на Дани

Великденските курабийки на Дани

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Великденските курабийки на Дани10 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Поднесете си допълнително празнично ухание с тези толкова вкусни курабийки"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + около 1 шепа за доизмесване
  • мас - 100 г
  • захар - 200 г +за поръсване
  • ванилова захар - 8 - 10 г
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • ром - 1 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л. с връх
  • яйца - 2 бр.
  • амонячна сода - 1 пакет (10 г)
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си всички продукти (на стайна температура). Настържете лимоновата кора на фино ренде, обхващайки само жълтата част. Сипете двата вида сода във киселото мляко и разбъркайте, оставете да шупне. Яйцата разбийте с телена бъркалка заедно с двата вида захар (заделете единия жълтък).

Пресейте брашното два пъти и направете кладенче, в което сипете шупналото мляко, яйцата, рома, разтопената мас и лимоновата кора. Замесете гладко тесто. Няма нужда от дълго месене, а само толкова, колкото е необходимо, за да стане тестото нелепнещо. Ръсвайте си брашно докато го постигнете.

Оформете на топка, намазнете я и оставете да почине 30 минути до 1 час. След това разточете на кора с дебелина около 4-5 мм. и изрежете с формички вашите курабийки. Поставяйте в тавичка покрита с хартия за печене или предварително намаслена. Трябва да има разстояние между курабийките.

Намажете с разбит с малко олио и водичка жълтък и поръсете всяка със захар. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна без вентилатор докато порозовеят.

От тази доза излизат 3 тавички от стандартните на фурната.

Вкусни, пръхкави и с ухание на Великден!

Да ви са сладки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: