Начин на приготвяне
Разтопете свинската мас и я оставете да се охлади малко.
Разбийте яйцата със захарта.
Погасете амонячната сода в киселото мляко и ги добавете към яйцата. Прибавете охладената мас, ванилиите и настърганата лимонова кора. Разбъркайте всичко.
Пресейте брашното и направете кладенче. В него изсипете сместа и замесете средно меко тесто. Оставете го за малко покрито с кърпа.
От готовото тесто откъснете малка част. Оформете топче, разточете на тънка кора и разрежете на триъгълници (8 бр). Откъм широката част сложете по малко мармалад и навийте на кифлички.
Може да разточите и кора с дебелина 0. 5 см и да изрежете различни форми. Винаги правя и от двата вида.
Подредете курабийките в тави застлани с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със захар.
От това количество излизат около 100 броя.
Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 15-20 минути.
Това е рецепта на моята баба, която ползваме повече от 50 години.
Надявам се и на вас да ви хареса.
Великденските курабии на моята баба са готови.