Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците на яйцата в две купи. В тази с белтъците сложете щипката сол и разбийте на твърд и пухкав сняг.
В купата с жълтъци сипете кристалната и ваниловата захар и разбийте и тях, докато побелеят и станат на кремче.
Налейте зехтина и лимоновия сок и кората /фино настъргана/ при жълтъците, продължавайки разбиването, докато кристалчетата на захарта се разтопят напълно и кремчето стане още по-пухкаво.
Тогава на части добавете нишестето с бакпулвера, пресявайки го и бъркайки плавно със силиконова шпатула.
Когато постигнете гладка смес, добавете на части и белтъчния сняг, като разбърквате със същата лъжица, започвайки от краищата на купата в кръг и завършвайки в средата, захлупвайки.
Кръговите движения трябва да са само в една посока. Така белтъците ще се усвоят най-добре и ще останат максимално пухкави.
Сипете сместа в покрита с хартия за печене тавичка с диаметър 22-23 см. и поставете в загрята на 175 градуса фурна без вентилатор. Печете около 35 минути или до суха клечка.
След готовността на кекса изключете фурната, отворете вратичката ѝ, но не нацяло и оставете да изстине, без да вадите кекса. Така няма да спадне от рязка смяна на температурата.
След като се охлади, напълно поръсете обилно с пудра захар и се насладете на най-пухкавия и нежен кекс със чудесен аромат.
Дунапрененият кекс с царевично нишесте е страхотен!