Начин на приготвяне
В купа пресейте сухите съставки (брашно, бакпулвер, нишесте, сол). Прибавете и захарта и разбъркайте.
В друг съд смесете сока от портокала, оцета, олиото и газираната вода. Разбъркайте двете смеси, докато получите хомогенна смес.
Отделете 1/3 от готовата смес и в нея разбъркайте какаото и захарта с аромат на ром.
В другата сложете настърганата кора от половин портокал.
Подмажете форма за кекс или тавичка с олио и изсипете първо бялата смес.
Отгоре на места сложете от кафявата и с дървено шишче или с върха на нож с въртеливи движения леко разбъркайте.
Сложете сладкиша да се пече в леко загрята фурна. Увеличете я на 170 градуса с вентилатор и печете около 40 минути.
Готовия сладкиш извадете от формата и след като се охлади леко, го намажете с меда.
Постният Портокалов Сладкиш е готов.