Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Тортия»Тортиля с картофи и зеленчуци

Тортиля с картофи и зеленчуци

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тортиля с картофи и зеленчуци
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
7
"Разкошна тортиля с букет от зеленчуци - изкушение за лакомници"

Необходими Продукти

  • картофи - 3 бр. средни /големи
  • лук - 1 глава, средна
  • пресен чесън - 4 стръка
  • аспержи - 4 бр. зелени
  • зелени чушки - 1 бр.
  • спанак - 1 пълна шепа
  • яйца - 5 бр.
  • сол - на вкус
  • зехтин - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете, обелете и нарежете на тънки люспи картофите и лука.

Аспержите и пресния чесън направете на парченца от по 1/2 см, а чушката и спанака накълцайте на едро.

Загрейте зехтин в тиган с незалепващо покритие (диаметър 22-23 см) и на бавен до умерен огън с две щипки сол пържете всички зеленчуци (без спанака, който добавете накрая) до омекване и много лек загар.

Бъркайте ги периодично, за да не залепват, без да се тревожите, че част от картофите ще се начупят.

Отцедете от мазнината и я запазете, а зеленчуците оставете да поизстинат.

Разбийте яйцата с две щипки сол и сипете при зеленчуците, разбърквайки добре.

Върнете тигана на огъня (умерен) и сложете много малко от заделената мазнина. Сипете сместа за тортилята, заравнявайки.

Оставете така да се готви, докато видите, че по крайчетата яйцата побеляват. Тогава с шпатула повдигнете леко от едната страна, за да видите загара отдолу.

Ако е златист, а отгоре е твърде течно все още, намалете огъня с една две степени и захлупете с капак за една-две минути. Не трябва да чакате да се втвърди напълно, за да е сочна тортилята.

Обърнете върху чиния с диаметър по-голям от този на тигана. Възможно е да се разтече, затова действайте бързо и веднага приплъзнете обратно, за да се запече и от другата страна за кратко. Може да сложите предварително още мъничко мазнина, за да сте сигурни, че няма да залепне.

Увеличете огъня и след две минутки отстранете тигана. Оставете тортилята в него още две минути и тогава си я прехвърлете в чиния.

Ако я предпочитате по-сочна отвътре и с леко течни яйца, то пропуснете последната стъпка.

Много сочна тортиля се постига и с печене на силен огън от двете страни, така яйцето отвътре остава леко течно, но не сурово. За този метод обаче ви трябва майсторлък и практика за обръщането, тъй като лесно би се разпаднала.

По всички начини тортилята е много вкусна, а с този букет от зеленчуци е направо божествена!

Тортилята с картофи и зеленчуци е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: