Шоколадово-карамелена торта

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Шоколадово-карамелена торта
Снимка: marcheva14
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Диетите са за онези, които не знаят как да се наслаждават на живота, а ние предпочитаме парче шоколадово-карамелена торта"

Необходими Продукти

  • брашно - 220 г, бяло
  • какао - 90 г, тъмно високомаслено
  • сода за хляб - 12 г ( 2 малки чаени лъжички)
  • сол - 1 щ.
  • захар - 300 г, кристал
  • яйца - 2 бр.
  • зехтин - 110 мл или олио
  • бътърмилк - 240 мл
  • ванилия - 2 ч.л., екстракт
  • гореща вода - 240 мл
  • дулсе де лече - 397 г кондензирано мляко (това е точно едно бурканче)
  • КАРАМЕЛЕН СОС
  • захар - 100 г , кристал
  • вода - 30 мл
  • сметана - 60 мл високомаслена
  • масло - 1 с.л . ( 14 г)
  • ванилия - 1 ч.л. , екстракт
  • сол - 1/2 ч.л.
  • КАРАМЕЛЕНО СМЕТАНОВ КРЕМ
  • сметана - 360 мл, студена
  • карамелен сос - 80 мл
  • ЗА ДЕКОРАЦИЯ
  • шоколадови перли - капки
  • карамелен сос - струйка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Правоъгълна форма 33/23 см добре намаслена с масло и леко напудрена с брашно (или кръгла форма с диаметър 24-26 см, също добре намаслена и леко напудрена с брашно. По избор от двете форми).

В купа се разбърква с телена бъркалка брашното, какаото, солта и содата за хляб.

В купа се разбиват яйцата, захарта с телена бъркалка, олиото, ванилията. На порции се добавя бътърмилка, като се редува с брашното. Разбива се до хомогенна смес и при непрекъснато разбиване се добавя горещата вода. Сместа се изсипва във формата.

Пече се на 180 градуса около 30 мин. или до суха клечка поставена в средата.

Изпечената торта се изважда от фурната и докато е гореща, се надупчва с дръжката на дървена лъжица - по 5 дупки в ширина и 8 -9 дупки в дължина.

С малка лъжичка се запълват дупките с Дулсе де лечето и цялата смес се разнася с лъжица по повърхността на тортата. Оставя се да се охлади напълно.

В касерола се изсипва захарта и водата. Поставя се на умерен котлон да се карамелизира. Сваля се от котлона и се добавя сметаната, връща се обратно на силно умерен котлон, разбърква се енергично, докато се разтопи карамелът напълно за около 1-2 мин. Сваля се и се добавя лъжицата масло, ванилията, разбърква се до гладък сос. Отделя се 80-90 мл сос, оставят се настрана.

Охладената сметана се разбива с миксер до меки върхове и се добавя 80-90 мл карамелен сос /той е вече по-гъст/ и отново се разбива до хомогенност.

Върху охладения сладкиш се разстила разбитата сметаната, заглажда се с палетната шпатула.

Загряват се на много слаб котлон останалият карамел, той е около 20-30 мл, ако се е втвърдил междувременно и на тънка струйка се разпределя отгоре хаотично. С дълга дървена клечка се минава отгоре за мраморен ефект. Посипват се на случаен принцип шоколадовите перли.

Карамелената торта се охлажда се напълно на стайна температура, а след това се съхранява в хладилник.

При поднасяне се нарязва на по-големи квадрати или на тортени парчета.

Бътърмилк /buttermilk/ е остатъчният продукт или течността от получаването на масло от сметана. Течността, която остава, се нарича old fashion. Може би наименованието на бълг. език е мътеница, не мога да кажа със сигурност.

Най-лесен начин за направата му е, като към 1 ч.ч. мляко се добави 1 с.л. лимонена киселина. Оставя се за около 10-15 мин.

Избрах да си приготвя бътърмилк от високомаслена сметана, която изсипах в един дълбок буркан с винтова капачка и при непрекъснато енергично разбиване след около 15-20 мин се отдели течността, т.е. бътърмилк, а другото, което получих, е масло, което изцедих много добре. Въпрос на избор е.

Шоколадово-карамелената торта е готова.

Източник: Home Cooking

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: