Начин на приготвяне
Почистете и измийте боба. Накиснете в студена вода за няколко часа, след което се изплакнете над течаща вода. Сложете в глинено гърне или гювеч набъбналия боб заедно със сухите чушки и захарта. Налейте 3 л вода и поставете капака.
Сложете във фурната за два часа на 180 градуса да поври.
През това време почистете зеленчуците и ги нарежете на кубчета.
В тиган се загрейте олиото и сложете лука, пържете до златисто, след което прибавете червения пипер и брашното, гответе няколко секунди и долейте малко вода (около 50 мл), за да не прегори пиперът. Разбъркайте всичко и отделете настрана.
Киселото зеле нарежете на ситно.
Извадете гювеча внимателно от фурната и сложете зелето, нарязаните чушки, морков и лучената смес. Добавете всички подправки и ако е необходимо, долейте вода, така че да го покрие, и затворете с капака.
Намалете градусите на 150 и сложете да се пече за около 2 часа и половина.
За почитателите на лютото като мен може да добавите люта чушка, нарязана на ситно.
Коментари