Печено Прасенце с Картофи

Печено Прасенце с Картофи
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
7
"Сочно прасенце с хрупкава кожичка и картофи, които се топят в устата - за каква друга вкусотия може да си мечтае човек"

Необходими Продукти

  • прасенце - 1 бр. малко с вътрешностите
  • ориз - 1 ч.ч.
  • мас - 60 г
  • лимон - 1 бр.
  • лук - 3 бр.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • джоджен
  • магданоз
  • сол
  • картофи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме прасенцето много добре и посоляваме. Намазваме с мас и червен пипер и трием с нарязан лимон. Оставяме така да престои.

През това време се приготвяме плънката.

Сваряваме измитите вътрешности на прасенцето - дроб, сърце, език, бъбреци, шкембе, и нарязваме на дребно.

Отделно задушаваме нарязания на ситно лук и прибавяме измития ориз към него. Прибавяме 3 ч.ч. вода и оставяме да се задуши до набъбването на ориза.

При готовност прибавяме джоджен, черен пипер, сол и магданоза.

Разбъркваме и пълним вътрешността на прасенцето. Зашиваме със здрав конец и слагаме в тава върху кръстосани лозови пръчки или шишчета, кръстосани, за да не залепне.

Наливаме 1 ч.ч. вода и поставяме на умерена фурна.

Мажем с маста от време на време и поливаме със собствения сос.

Картофите обелваме и нарязваме.

Час преди края на печенето добавяме картофите.

Месото е много вкусно, като е студено, затова може да се изпече от предишния ден.

При сервиране се нарязва на порции и се слага резенче лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: