Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лесен Арменски Кекс

Лесен Арменски Кекс

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Лесен Арменски Кекс
Снимка: Анонимен
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Доверете се на арменците, когато трябва да постигнете отличен резултат с минимум усилия"

Необходими Продукти

  • захар - 200 г, кристал
  • брашно - 300 г бяло, пресято
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • масло - 125 г, студено
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • заквасена сметана - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • индийско орехче - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • орехи - 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса.

Форма за кекс, добре намаслена 23/13 см.

В купа се смесва брашното, бакпулверът и солта, разбъркват се с телена бъркалка.

Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се разтрива с ръчен блендер или с пръсти, довежда се до трохи. Добавя се захарта, разбърква се.

Половината от сместа се изсипва във формата и се притиска с ръка, докато се заравни.

Содата се прибавя към заквасената сметана, оставя се да шупне, прибавя се леко разбитото яйце с вилица, индийското орехче и канелата, добавя се и останалата суха маслена смес и се разбърква добре.

Изсипва се върху тестото във формата, поръсва се с натрошени орехи, разбъркани с малко канела.

Кексът се пече на 180 градуса за около 45 мин.

Охлажда се във формата за около 15 мин и след това се изважда върху решетка.

Това е рецепта за лесен арменски кекс по идея на Ани Шакарян и се нарича Meshkengouyzov.

Забележка: Сладкишът е приготвен в ребрована форма да кейк, но по-подходящо е да се приготви с правоъгълна керамична форма, защото е много крехък поради основата си. Отличава се с влажна структура и много хрупкава елегантна основа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: