Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Форма за кекс, добре намаслена 23/13 см.
В купа се смесва брашното, бакпулверът и солта, разбъркват се с телена бъркалка.
Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се разтрива с ръчен блендер или с пръсти, довежда се до трохи. Добавя се захарта, разбърква се.
Половината от сместа се изсипва във формата и се притиска с ръка, докато се заравни.
Содата се прибавя към заквасената сметана, оставя се да шупне, прибавя се леко разбитото яйце с вилица, индийското орехче и канелата, добавя се и останалата суха маслена смес и се разбърква добре.
Изсипва се върху тестото във формата, поръсва се с натрошени орехи, разбъркани с малко канела.
Кексът се пече на 180 градуса за около 45 мин.
Охлажда се във формата за около 15 мин и след това се изважда върху решетка.
Това е рецепта за лесен арменски кекс по идея на Ани Шакарян и се нарича Meshkengouyzov.
Забележка: Сладкишът е приготвен в ребрована форма да кейк, но по-подходящо е да се приготви с правоъгълна керамична форма, защото е много крехък поради основата си. Отличава се с влажна структура и много хрупкава елегантна основа.