Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Печена полента със сос от сирена

Печена полента със сос от сирена

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Печена полента със сос от сирена
Снимка: Ася Заевска
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Няма значение дали ще ѝ казвате качамак или полента - гарантирано ще ви се услади"

Необходими Продукти

  • За полентата
  • масло - 50 г + още 50 г за намазване
  • царевичен грис - 200 г за качамак
  • прясно мляко - 800 мл
  • сол
  • черен пипер
  • За соса Фондю
  • бяло вино - 200 мл
  • захар - 1 щипка
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • кашкавал - 200 г
  • топено сирене - 100 г
  • краве сирене - 50 г
  • извара - 2 с.л.
  • готварска сметана - 4 с.л.
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на полентата.

Разтопяваме маслото в тенджера и прибавяме царевичния грис. Разбъркваме, овкусяваме със сол и черен пипер. На тънка струйка добавяме топлото прясно мляко и непрекъснато бъркаме до получаване на гладък качамак.

За да го превърнем в блат, го изсипваме в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене, и го изравняваме. Оставяме го да изстине, като го покриваме със найлоново фолио, за да не изсъхва.

След като се охлади, го разрязваме на квадрати, а тях на - триъгълници. Намазваме ги внимателно с разтопеното масло и ги печем на 180 градуса за около 50 мин.

През това време си приготвяме соса.

Изсипваме виното в тенджерка и го оставяме да поври 10-на минути. След това добавяме щипка захар и намаляваме котлона.

Започваме да добавяме последователно продуктите за Фондюто: 1 с.л. царевично нишесте, предварително разбъркано с малко вода, и настърганите кашкавал, топено сирене и краве сирене заедно с изварата и сметаната.

Накрая добавяме и маслото. Бъркаме, докато всичко се разтопи и стане на гладък сос.

Сервираме соса върху печената полента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: