Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на полентата.
Разтопяваме маслото в тенджера и прибавяме царевичния грис. Разбъркваме, овкусяваме със сол и черен пипер. На тънка струйка добавяме топлото прясно мляко и непрекъснато бъркаме до получаване на гладък качамак.
За да го превърнем в блат, го изсипваме в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене, и го изравняваме. Оставяме го да изстине, като го покриваме със найлоново фолио, за да не изсъхва.
След като се охлади, го разрязваме на квадрати, а тях на - триъгълници. Намазваме ги внимателно с разтопеното масло и ги печем на 180 градуса за около 50 мин.
През това време си приготвяме соса.
Изсипваме виното в тенджерка и го оставяме да поври 10-на минути. След това добавяме щипка захар и намаляваме котлона.
Започваме да добавяме последователно продуктите за Фондюто: 1 с.л. царевично нишесте, предварително разбъркано с малко вода, и настърганите кашкавал, топено сирене и краве сирене заедно с изварата и сметаната.
Накрая добавяме и маслото. Бъркаме, докато всичко се разтопи и стане на гладък сос.
Сервираме соса върху печената полента.