Начин на приготвяне
1. Нарязване на продуктите:
а/ Пресните картофи: ако наистина са бейби, нямат нужда от нарязване, можете да ги ползвате цели. Ако са малко по-големи от бейби, може да ги нарежете на половинки или четвъртинки. Не ги белете;
б/ Морковите: нарязват се на тънки кръгчета, за да има разнообразие от форми в супата;
в/ Пащърнак: обелва се, маха му се твърдата вътрешност, и се нарязва на ситни кубчета;
г/ Кралските печурки: нарязват се на по-големи от пащърнака кубчета, за да не се изгубят в супата;
д/ Копривата: ***Работете я с ръкавици, за да не ви опари. *** Не я попарвайте и не й хвърляйте първата вода. Само я измийте и накълцайте.;
е/Лук: на ситни кубчета.
2. Супата:
1. Лукът се запържва /задушава в зехтин за около 5 минути на среден огън. Аз му добавих 1 ч.л. захар, щом лукът пое зехтина, за да го карамелизирам леко.
2. Към лука се добавят морковите и пащърнакът и се задушават още 5 мин.
3. Към тях се добавят всички подправки и солта
3. Налива се вода толкова, колкото искате да ви бъде крайното количество супа. С количеството продукти описано тук, супата става доста. Поне 6-8 порции. Аз сложих около 2.5-3л вода.
4. Оставяте на силен огън докато започне да завира. Щом заври, намаляте на среден и варите около 10 минути преди да добавите гъбите. Нарочно не ги слагате в началото с всички останали продукти, за да не се разкашкат прекалено.
5. След гъбите се слага и копривата наведнъж и се разбърква вътре.
6. Най-дълго варене ще отнемат морковът и пащърнакът. Според тяхната свареност се ориентирате кога да сложите фидето. То е последно.
7. Супата е готова, щом фидето понабъбне и сте се уверили, че морковите и пащърнакът са сварени. Което не би трябвало да отнеме повече от 30 мин.