Начин на приготвяне
Измиваме лапада и го поставяме в гевгир, за да се отцеди добре от водата. Отстраняваме дръжките и жилката от листата и го нарязваме.
Копривата е предварително бланширана и нарязана.
В растителната мазнина задушаваме последователно първо бялата част от нарязания зелен лук, след него и зелената част.
Прибавяме лапада, разбъркваме добре и след като той омекне добавяме и копривата.
След като течността се изпари и остане на мазнина, овкусяваме с джоджена и самардалата. Отстраняваме съда от котлона и го оставяме на страна, за да се охлади.
В купа разбиваме добре яйцата с щипка сол. Прибавяме изварата и разбъркваме сместа още веднъж. Смесваме яйчената смес с охладената зелена плънка.
В намазнена тава подреждаме от корите, като между всяка от тях разнасяме равномерно от зелената плънка.
Заливаме с разтопено масло и покриваме тавата с алуминиево фолио.
Печем в умерена фурна до готовност. Дестина минути преди да я извадим от фурната махаме фолиото, за да хване златиста коричка. Изпечената зелената баница поръсваме с малко прясно мляко и я покриваме с памучна кърпа, за да се задуши.
Поднасяме пролетната зелена вкусотия както топла, така и студена с чаша айрян и добро настроение.
Съвет: Ако ви остане част от плънката, можете да приготвите лесен обяд. Прибавете още 2-3 яйца и запържете в тиган с нарязана сланина.
Коментари