Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Далматинска фокача

Далматинска фокача

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Далматинска фокача
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Приготвихме я специално за вас - ароматна фокача с лук и зехтин"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • мая - 7 г суха
  • вода - 200 мл
  • зехтин - 4 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 ч.л.
  • лук - 1 глава
  • олио - 4 с.л. за запържване на лука
  • масло - около 15 г за запържване на лука
  • сол - едра за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа пресятото брашно с маята, захарта и солта.

Направете кладенче и в него налейте водата, леко затоплена, и зехтина- колкото по- силен е зехтинът, толкова по- ароматна ще стане фокачата.

Замесете гладко нелепнещо тесто и го оставете да втаса за 1 час на топло или докато удвои обема си.

Втасалото тесто оформете на топка, сплескайте и разтеглете с намазнени пръсти директно върху хартия за печене или намаслена тавичка - идеална е правоъгълната тавичка, която има във всяка фурна.

Фокачата може да направите в обла или правоъгълна форма.

С върха на пръстите си направете дупчици по цялата й повърхност, но без да пробивате тестото.

Оставете да втаса още веднъж за 20 минути във включена на 40 градуса фурна.

През това време си подгответе лука, като го нарежете на тънки полумесеци и го запържите до омекване в маслото и олиото.

Разпределете го върху фокачата равномерно и поръсете с едра люспеста сол.

Изпечете в загрята на 180 градуса фурна до златисто за около 25 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: