Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за риба»Ладолемоно (Гръцки Сос с Лимон и Зехтин)

Ладолемоно (Гръцки Сос с Лимон и Зехтин)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Ладолемоно (Гръцки Сос с Лимон и Зехтин)2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Общо
5 мин.
Порции
4
"Апетитен сос за риба от гръцката кухня"

Необходими Продукти

  • зехтин - 125 мл Extra Virgin
  • лимонов сок - 125 мл пресен
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ладолемоно се приготвя с помощта на блендер. Всички продукти се смесват в блендера и се разбиват за кратко на висока скорост до приятен златист цвят.

Основно този сос се ползва към варени или печени риби, морски дарове и към някои видове по-леки меса. Обилно се поръсват с магданоз.

Ако в момента не се разполага с блендер, може да се приготви и на ръка, като продуктите се разбиват енергично с телена бъркалка, докато се получи отново същата консистенция, както при ползването на брендер.

По принцип се съхранява в хладилнки за 1-3 дни. Може и да се съхрани и по-дълго време в хладилник, но тогава е необходимо да се остави на стайна температура, за да се отпусне и втечни маслиновото олио, което при охлаждане се стяга.

Към този вид сос по избор може да се добави и 1 ч.л. горчица независимо каква - Дижонска или друга, въпрос на избор е, също така може да се прибави малко риган.

От това количество на продуктите се получава около 250 мл сос за риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: