Начин на приготвяне
Ладолемоно се приготвя с помощта на блендер. Всички продукти се смесват в блендера и се разбиват за кратко на висока скорост до приятен златист цвят.
Основно този сос се ползва към варени или печени риби, морски дарове и към някои видове по-леки меса. Обилно се поръсват с магданоз.
Ако в момента не се разполага с блендер, може да се приготви и на ръка, като продуктите се разбиват енергично с телена бъркалка, докато се получи отново същата консистенция, както при ползването на брендер.
По принцип се съхранява в хладилнки за 1-3 дни. Може и да се съхрани и по-дълго време в хладилник, но тогава е необходимо да се остави на стайна температура, за да се отпусне и втечни маслиновото олио, което при охлаждане се стяга.
Към този вид сос по избор може да се добави и 1 ч.л. горчица независимо каква - Дижонска или друга, въпрос на избор е, също така може да се прибави малко риган.
От това количество на продуктите се получава около 250 мл сос за риба.