Лазаня с Арабски Хляб

24/04/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф89071055601
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо219
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Арабските питки се купуват от арабски магазин за дюнери, там са най-крехки и най-тънки. Преди да се ползват, се нагряват в сух тиган на силен котлон, колкото да се обжарят.

В зехтин се задушава наситнен лук, докато омекне. Прибавя се каймата и при непрекъснато разбъркване се довежда до трохи. Прибавят се доматите, ако са на кубчета, се пасират, оставя се да къкри за 2-3 мин и се добавят всички подправки без инд. орехче, виното, захарта и се оставя на умерен котлон, докато изври водата и остане на мазнина. Преди да се свали от котлона, се добавя пресован чесън, наситнен магданоз и наситнен пресен босилек. Изважда се даф. лист и карамфилът. Оставя се настрана.

Бешамел:

В тенджера се разтопява маслото на умерен котлон, прибавя се брашното наведнъж, разбърква се енергично за около 1-2 мин да стане златисто и се прибавя студеното прясно мляко. Разбърква се с телена бъркалка. Готви се, докато сосът леко се сгъсти, но да остане течен. Посолява се със сол и черен пипер, добавя се инд. орехче. Разбърква се.

Голяма правоъгална тава се намаслява с малко зехтин. Сипват се около 2- 3 малки черпака от Бешамела. Арабските питки се срязват през половината, ако са големи за тавата, и се полагат върху Бешамела. Там, където остават празни места, се допълва с още малко арабски хляб. Обилно се залива с Бешамел, следва доматеният сос с каймата и се поръсва настърган пармезан. Отново арабски хляб, отново се запълват пролуките с араб. хляб и следва доматен сос с кайма, настърган пармезан, Бешамел и така до изчерпване на продуктите. Трябва да се получат около 4 до 5 реда, като завършва обилно с доматен сос с каймата и се поръсва обилно с пармезан.

Пече се на 180 градуса + вентилатор за около 45-50 мин или до хубаво зачервяване.

При сервиране се поръсва с наситнен пресен босилек.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар