Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и се нарязват на четири части.
Посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се махне горчивината им. След това се измиват, подсушават се и се нарязват на парчета като картофи за пържене.
В тиган със загрято олио на два три пъти те се изпържват до готовност, като се разбъркват често - правя го с две дървени лъжици, за по-лесно. Когато са готови, се изваждат в чиния.
В същия тиган с добавка на малко олио/ако не е останало от патладжаните/, се изсипва консервата с домати.
С прибор за смачкване се пасират доматите до еднородност.
Поставя се доматеното пюре, посолява се и се добавя водата. Сосът се пържи до желаната гъстота.
Накрая се добавя нарязаният чесън, магданоза и захарта.
Към готовият сос прибавяме патладжаните и оставяме ястието да се задуши за около пет минути.
Изключваме котлона и оставяме ястието да се готви още 1-2 минути. Вкусно е и топло и студено.
Ако ти харесва рецептата опитай и другите ни вкустоии с патладжани, а именно баба гануш, вкусен пълнен патладжан или имамбаялдъ.
Коментари
Добавих малко босилек и пушен пипер. Препоръчвам!