Начин на приготвяне
СОС ГРЕЙВИ
Нарязват се на ситно морковът и лукът. В тиган, където е запечанато месото, се прибавя половината от маслото и се оставя да се сгорещи достатъчно. Добавя се бульонът и се оставя да къкри, докато се редуцира наполовина.
В останалото масло се запържва брашното до лек кадифено-кафеникав цвят.
Прецежда се бульонът и се прибавя към брашното с маслото. Оставя се за къкри за 5 мин.
Прибавя се и сока от печенето на месото, след като е готово месото, като се прецежда предварително. Долива се и виното. Оставя се да се редуцира. Сосът е готов за ползване.
PS: Ако се ползва готово приготвен бульон Братен Джус (рецептата е публикувана в сайта) се оставя на котлон да се редуцира и се прибавя предварително запеченото брашно с маслото, оставя се да къкри и се добавя прецеден сос от печенето на месото.
ШПИКОВАНО КОНТРА ФИЛЕ
Месото се измива под студена вода, докато побелее. Подсушава се в домакинска хартия. С много остър тесен и дълъг нож се отстраняват ненужните мазнини, ако има такива.
Морковите се почистват и нарязват на по-дълги кубчета, чесънът се нарязва на филийки, а чушката - на дълги и тесни ивици.
С нож се правят разрези в месото и във всеки разрез се поставя парче морков, зърно черен пипер, после друг разрез само за чесън и зърна черен пипер, а след това с чушка, като се редуват от всички страни на филето до изчерпването им. Това, което остава в повече, ще се прибави в съда към печенето на свинското месо.
Готовото шпиковано филе се посолява със сол и черен пипер. За да запази формата си при готвене, може да се завърже с кулинарно въже за печене. В малка купичка се сипва малко зехтин, прибавя се мащерката, пеперончиното, горчицата и с четка богато се намазва цялото парче месо. Оставя се за няколко часа в хладилник или за 1 цяла нощ за да поеме месото ароматите на подправките.
След като е преседяло достатъчно време, се запечатва в тенджера със зехтин и масло от всички страни до получаване на кафява коричка. Сосът се деглазира със 100 мл хубаво червено вино.
Запечатаното месо се поставя в подходящ съд, залива се със соса и се пече на 170-180 градуса за около 1 1/2 часа.
Охлажда се задължително /иначе се разпада/ и тогава се нарязва с остър и плосък нож на филии.
При поднасяне се поставят по две филии от шпикованото месо и се залива със сос Грейви.
ГАРНИТУРА
Гарнитурата е от сварени картофи, смачкани с преса и прибавено масло и индийско орехче за аромат, сол. Пресова се по-дълго време с пресата за картофи, за да поеме въздух и да стане на пух.
Прясно мляко при направата на това картофено пюре не се добавя.
Шпикованото Свинско със специален сос е много вкусно!