Начин на приготвяне
Бамята се измива. Отрязва се дръжката заедно с част от главичката на бамята.
В купичка се изсипва 1 с.л. сол, 3 с.л. оцет, разбърква се. Потопява се отрязаното място заедно с главичката на бамята в сместа и след това се изсипват в тенджерата (само бамята).
Нарязва се на филийки лукът и се прибавя в тенджерата.
Доматите се срязват на половинки и се настъргват на ренде, изсипват се при бамята.
Сипва се зехтин, 100 мл вода и равната лъжичка захар.
Поставя се на умерен котлон да заври за 15 мин. Времето се измерва след завирането. Готви се до готовност. Прибавя се сол и черен пипер.
Бамята не трябва да е разварена, а да остане на цели парченца. Ако е необходимо, може да се добави още малко вода, хубаво е при бамя яхнията по гръцки да има сос.
При сервиране яхнията се поръсва с наситнен магданоз.