Начин на приготвяне
Въпреки че тази рецепта отнема почти два часа за приготвяне, тя добавя нещо специално към всяка вечеря. В тази рецепта за яхния с пиле то се пържи до хрупкаво и след това продължава да къкри с бамята и другите съставки.
И така се получава вашата вкусна и здравословна гръцка яхния от бамя. Можете да сервирате всичко с вкусен ориз, картофи, паста или просто с пресен хляб за топене.
Овкусих пилето със сол, чесън, черен пипер, червен пипер и оцет и оставих да се маринова за 1 час. Поставете бамята в купа с оцет и 1 супена лъжица сол и оставете да престои от 30 минути до един час, като разбъркате няколко пъти, докато приготвите останалото.
В тиган сложих 2 супени лъжици зехтин, сложих овкусените пилешки бутчета и запържих до много златисто, добавих лука и нарязаните пиперки, задуших добре, добавих доматения сос, долях вода, докато се покрие цялото пиле, похлупих тигана и го варих на силен огън 20 минути.
Измих бамята.
Изплакнах и отцедих бамята, след това поставих върху пилето, без да разбърквам. Изстисках лимонов сок върху бамята. Похлупих тигана и оставих да къкри с пилето още 20-30 минути.
Ако обичате кориандър, добавете към бамя яхния нарязан, преди да сервирате. Когато е готово, извадете пилето, разбъркайте бамята в соса и поставете в чиния с пилето.
Сервирайте с ориз или паста и гарнирани с пресен магданоз и хрупкава питка. Да ви е сладко !