Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса.
Плоска тава, покрита с хартия за печене и поръсена с царевично брашно.
Сухата мая се разтваря във водата с щипка захар. Оставя се да шупне за около 10 мин.
Брашното се пресява и се смесва със солта, след което се изсипва шупналата мая. Измесва се тесто, което да не лепи по ръката, ако е прекалено сухо, е възможно да се добави още малко вода, но на капки.
Оставя се да втаса в леко намаслена купа, покрито с фолио, за 1 час. Втасалото тесто много леко се премесва, за да излезе въздухът от него. Дели се на 4 равни части, които се оформят на фитили с дължина 30-32 см.
Подреждат се в тавата и се правят разрези с тънък нож в диагонал. Поръсват се с царевично брашно. Оставят се да втасат отново за около 20 мин.
Пече се на 200 градуса около 20-25 мин, като във фурната се поставя и купичка с топла вода. Охлаждат се върху решетка.
Източник: My Cooking Book
Разкошни френски багети, изключително лесни с много хрупкава коричка, а отвътре на места са кухи - така, както трябва да е една френска багета.
Продуктите са разделени на две и се получават по 360 г всяка.
Работи се изцяло в миксер, след като беше измесено тестото, се изважда от миксера и се удря в плота, като се захваща едната му страна, удря се, тестото се разтегля, отново се събира, и се удря в плота отново. Това се повтаря няколко пъти - около 20, което довежда до много еластично и едновременно пухкаво и гладко тесто.