Ориз с шафран и гъби

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Ориз с шафран и гъби5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Можете да пригответи съвършения ориз с помощта на тази изпитана рецепта"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 200 г
  • зеленчуков бульон - 1 л
  • бяло вино - 50 мл сухо
  • лук - 1 малка глава шалот
  • чесън - 1/ 2 скилида, пресован
  • печурки - 200 г малки
  • кралска печурка - 100 г
  • масло - 60 г
  • зехтин - 2 с.л. + още 1 - 2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • шафран - пълна 1/2 ч.л.
  • пармезан - малко настъган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се почистват с влажна хартия, обелват се, не се мият под студена вода. Малките гъби /това е печурката/ се оставят цели, а Кралската печурка, тъй като е по-голяма гъба, се нарязва на филийки.

Шафранът се накисва в 3 с.л. топъл бульон. Оставя се настрана до ползване.

В дълбок тиган/тенджера се изсипва 2 с.л. зехтин и маслото. Поставят се на умерен котлон и след като се разтопи маслото, се прибавя пресован чесън, разбърква се и се добавят всичките гъби. Посоляват се със сол и се оставят да се задушат за около 10 -12 мин до приятно златисто, като периодично се разбъркват. След като са готови, се изваждат от тигана, похлупват се и се оставят настрана.

В същия тиган се прибавя още малко зехтин, около - 2 с.л., прибавя се наситнен шалот, посолява се и се оставя да омекне. Добавя се оризът, той не трябва да се измива под вода, да не се отстрани нишестето, разбърква се за около 2 мин или докато стане стъклен.

От зеленчуковия бульон започва да се прибавя по 1 черпак при постоянно разбъркване на слаб котлон /от възможни 9 степени на 4- та степен/. Трябва бавно да къкри. Не се добавя повече от 100 мл бульон.

След като са прибавени около 2 чаши от бульона и е напълно абсорбирана течността, се прибавя виното, накиснатият шафран с цялата течност, разбърква се, оставя се да се изпари и се добавя нова порция бульон.

След като се абсорбира напълно течността, се добавя нов черпак при непрекъснато разбъркване и отново, докато се поеме цялата течност. Това приготвяне на ориза е за около 20-25 мин. Трябва да е кремообразен на консистенция.

Когато се добавят последните 100 мл бульон, се връщат гъбите, подправят се с прясно смлян черен пипер и малко преди да се абсорбира течността, се отстранява тенджерата/тигана от котлона.

Оризът на тиган се сервира веднага, по избор може да се добавят люспи от пармезан.

Оризът с шафран и гъби е много вкусен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Рапсодия в жълто! Семпло но вид , но с неустоим вкус. Любимо!
26.04.2018 15:13