Начин на приготвяне
Това изкушение се приготвя много лесно и бързо, като същевременно запазва хранителната си стойност с протеин, зеленчук и фибри. Здравословна и лека вечеря за забързаните работещи домакини.
В хладилника винаги разполагам със заготовки, а една от тях е сварената киноа и пресни зелении и салати, грижливо измити и готови за употреба.
В загрял тефлонов тиган поставяме скилидка чесън, за да овкуси зехтина. Отстраняваме я и поставяме нарязаната на кубчета панчета. Нарязваме зелената част от лука и добавяме, овкусявайки с малко сол и черен пипер. След него сотираме и спанака.
Разбъркваме за 5-7 минути и след като се задушат, отстраняваме от огъня. Прибавяме чаша киноа и ситно нарязания джоджен. Поставяме плънката в намазнена тефлонова тавичка, оформяйки я като гнезда - шест на брой.
В средата поставяме топче моцарела, а върху нея чукваме яйце от пъдпъдък.
Включваме фурната да загрява на 180°C. Поставяме спаначените гнезда, запичайки ги за 3-5 минути, докато моцарелата се разтопи.
Поднасяме ги внимателно върху оризовите крекери. Консумират се както топли, така и студени. На мен ми харесват и на другия ден, защото крекерът е попил от сосовете на запеканката. Доста често си слагам и в кутията за храна през работния ден.
БЕЗ ГЛУТЕН