Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Сиренки»Охлюви със сирене и зехтин

Охлюви със сирене и зехтин

Охлюви със сирене и зехтин
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл хладка
  • суха мая - 1 пакет 7 г
  • яйца - 1 белтък, жълтъка за намазване
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • ръжено брашно - 4 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • захар - 1 равна с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г бяло
  • сирене - 150 - 200 г
  • зехтин - 50 мл за намазване
  • слънчогледови семена - 2 с.л. сурови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква във хладка вода със захарта и лъжица брашно. Оставя се да бухне, сипваме в двата вида смесено брашно. Прибавя се олио, масло, белтък, сол и киселото мляко. Всичко се разбърква добре с вилица на каша, после се меси меко тесто. Оставя се 30 минути на топло да втаса.

Разделя се на 6 топки, всяка се разточва на правоъгълник и се намазва със зехтин .Отгоре се поръсва сирене, но само от едната страна, а долната половина се нарязва на ленти по 1 см.

Навиват се рулца, а те на охлюви и нареждаме в намаслена тава. Оставя се 20 минути да удвой обема си, тогава се намазва с отделения жълтък, разбит с малко вода, и поръсваме сурови семена в средата на всеки охлюв.

Печем в загрята фурна 170°C около 35 минути до готовност.

Изважда се и намазваме с масло за мека коричка. Сервираме с кисело мляко топли за закуска.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: